Dlaczego paznokcie się łamią? Sposoby na rozdwojone i łamliwe paznokcie

Paznokcie są narażane na urazy każdego dnia, ponieważ stale mają kontakt z kosmetykami, detergentami i twardymi przedmiotami, które uszkadzają ich powierzchnię. Sprawę pogarsza nieumiejętny lub nieregularnie wykonywany manicure i indywidualne skłonności do łamania się paznokci. Dlaczego paznokcie się łamią oraz jakie są sposoby na rozdwojone i łamliwe płytki?

Dlaczego paznokcie się łamią?

Łamliwość paznokci może mieć podłoże genetyczne. Z genetyką trudno wygrać, ale dzięki prawidłowej diecie, pielęgnacji i odżywce możemy poprawić kondycję paznokci.

Przyczyny łamania się paznokci:

  • dieta uboga w cynk, żelazo, krzem i witaminy z grupy B;
  • brak nawyku nawilżania dłoni i paznokci, zwłaszcza gdy mamy do czynienia z wilgocią, mrozem i suchym powietrzem;
  • częste zmiany temperatury;
  • regularne i długotrwałe moczenie paznokci w wodzie;
  • stosowanie zmywaczy z acetonem, lakierów do paznokci i silnych środków czyszczących;
  • wykonywanie prac domowych, zwłaszcza z wykorzystaniem wody, bez rękawiczek;
  • nieumiejętne piłowanie paznokci;
  • choroby, takie jak zaburzenia wchłaniania, zaburzenia hormonalne, łuszczyca, atopowe zapalenie skóry, cukrzyca lub grzybica.

Sposoby na rozdwojone i łamliwe paznokcie

Prawidłowa dieta

Po ustaleniu przyczyn łamliwości należy zabrać się do układania nowego menu. Dieta bogata w cynk, żelazo, magnez, fosfor i mangan oraz w witaminy A, B1, B2, B3, B9 i E nie tylko wzmacnia paznokcie, lecz także poprawia wygląd skóry i włosów. W tym celu warto sięgnąć po nasiona słonecznika i pestki dyni – zarówno świeże, jak i łuskane. Można je jeść samodzielnie – jako zdrową przekąskę oraz dodawać do płatków lub niektórych potraw, na przykład uprażone na patelni.

Działanie podobne do pestek dyni i słonecznika wykazują sezam, mak i suszone owoce, oczywiście niesiarkowane. Ponadto warto spożywać zboża, jaja i rośliny strączkowe. Dobrym pomysłem będzie codzienne wypijanie kakao, które jest nie tylko smacznym i sycącym napojem, lecz także bogatym źródłem magnezu i żelaza. Idealne danie obiadowe powinno składać się z chudego mięsa lub tłustych ryb. Nie należy zapominać o płynach, które warto spożywać w ilości minimum dwóch litrów dziennie; najlepiej, jeżeli będzie to woda. Odpowiednie nawodnienie jest bardzo ważne, ponieważ zapobiega przesuszeniu paznokci.

Poprawa kondycji, a co za tym idzie – wyglądu paznokci powinna nastąpić już po miesiącu takiej kuracji.

Odpowiedni manicure

Regularne wizyty w salonie kosmetycznym sprawią, że dłonie przez pewien czas będą wyglądały schludnie i atrakcyjnie, ale czasami zajdzie potrzeba skorygowania lub przedłużenia efektu manicure. W takiej sytuacji warto pamiętać o kilku zasadach:

  • paznokcie piłujemy zawsze w jedną stronę;
  • używamy tylko szklanego lub papierowego pilniczka;
  • zanim pomalujemy paznokcie lakierem, nakładamy odżywkę;
  • nie moczymy paznokci w wodzie zbyt długo, aby ich nie osłabić;
  • kilka razy w tygodniu stosujemy odżywkę lub preparat regenerujący.

Kluczową rolę w pielęgnacji paznokci odgrywa nawilżanie i natłuszczanie płytki. Dieta zapewnia nawilżenie od wewnątrz, a kosmetyki – od zewnątrz. W tym celu warto sięgać po olejki i kremy nawilżające. Najlepszym rozwiązaniem będą małe tubki, które umożliwią noszenie tych kosmetyków zawsze przy sobie.

Rękawiczki ochronne

Dłonie i paznokcie powinny być chronione rękawiczkami. W przypadku niskiej temperatury sprawdzą się ciepłe rękawiczki zimowe, z kolei podczas sprzątania należy nosić rękawiczki z lateksu lub innego materiału przeznaczonego do kontaktu z detergentami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *